כללים ומושגי יסוד בגיזום עצים
בבואנו לבצע גיזום עצים כדאי להכיר מספר מושגי יסוד בסיסיים על מנת להבין טוב יותר מהו גיזום עצים נכון – אשר בא להועיל לעץ ולעומתו מהו גיזום עצים משחית והורס. בעץ ישנה מערכת להובלת מים, מינרלים וסוכרים בין השורשים, העלים והענפים ע"י רקמת העצה ורקמת השיפה. לרקמת העצה תפקיד נוסף והוא חיזוק ותמיכת העץ – כאשר ענף גדל ונהיה כבד יותר העץ מגיב בבנית רקמת עצה במקום הלחץ כדי לחזק ולקבע את הענף ולתמוך בו. בפועל אנו רואים התעבות של הענף מעל או מתחת למקום החיבור, הענף ממשיך להתעבות ושומר על גובהו מהקרקע. כלומר, ענף בגובה 2 מטר מהקרקע יישאר באותו הגובה גם כשהעץ יכפיל את גובהו.
מבנה העץ וגיזום נכון
החלק הפעיל יותר בגזע העץ הוא הקרוב לקליפה, החלק הפנימי בגזע משמש יותר לתמיכה ולשימור מינרלים, לכן אפשר לראות עצים המתפקדים גם כשהגזע שלהם חלול לחלוטין. במידה והקליפה נפגעה, העץ מייצר רקמת הגלדה "קאלוס" לסגירת הפצע ובינתיים הגזע החשוף רגיש לפגיעה ומשמש כפתח למזיקים ולזיהומים היכולים להתפתח לריקבונות ולהמית את העץ. עצים מסוימים רגישים יותר ובהם נהוג לכסות פצעים במשחה לאחר פעילות גיזום עצים. גוזם עצים מקצועי יקפיד על חיתוך ענפים במדויק כך שהעץ יוכל ליצר את רקמת ההגלדה ולסגור את הפצע. לעומתו, גוזם עצים שאינו יקפיד יחתוך רחוק מידי מהגזע וישאיר "זיזים" בגזע, זיזים אלו מתייבשים, נרקבים ומותירים חור שהעץ לא מסוגל לסגור. גוזם עצים שאינו מקפיד על חיתוך נכון חותך את הענף מצד אחד וכשהענף נשבר ונופל הוא עדיין מחובר לקליפה ויוצר קרע בקליפה ופצע גדול יותר.
מנגנון הגדילה של העץ
מנגנון הגדילה של העץ מבוקר ע"י שלטון קודקודי, כלומר לכל גזע או ענף יש "מוביל", ה"מוביל" הוא פקע שצומח קדימה ושומר על הסדר ע"י כך שהוא אינו מאפשר לפקעים אחרים לפרוץ עד אשר התרחק מהם במידה שלא תאפשר להם להתחרות בו. כך כל פקע שמתעורר שומר על ההיררכיה, צומח קדימה ומדכא את הפקעים מאחוריו עד שהתרחק מספיק. הגזע שבו נמצא המוביל הראשי הוא הגזע המרכזי של העץ וממנו מתפתחים ענפים וגזעים נוספים.
קטימת גזע
כאשר קוטמים גזע הסדר הטבעי מופר, כלומר אין יותר ענף מוביל, מהגזע הקטום מתפרצים מספר ענפים שמתחילים להתחרות ביניהם. תחרות זו גורמת להם לצמיחה מואצת של ענפים דקים וארוכים שצומחים ללא שליטה (ענפי מים), החזקים שבהם גדלים, מתעבים ומגיעים לגודלו המקורי של הענף בפרק זמן קצר בהרבה ממה שלקח לענף המקורי לצמוח. בנוסף, היות ואין להם בסיס עיגון חזק הם חלשים בהרבה ממה שהיה הענף המקורי, ענפים אלו אינם יציבים ונוטים להישבר.
גיזום עצים משחית, גיזום חזק, גירדום או קיטום העץ –
גיזום עצים ע"י קטימת ענפים עד לגזע המרכזי פוגע בעץ, מזיק לו ואינו מומלץ – הסיבה העיקרית לגיזום עצים כזה היא שהעץ נהיה גבוה מידי ובעל הבית חש סכנה שהעץ יקרוס ורוצה להשתלט עליו, גיזום עצים שכזה אינו באמת מספק את הפתרון מכמה סיבות:
- העץ נחלש מאוד היות והורידו לו את כל העלים
- בעץ פצעים גדולים שעלולים להכניס רקבון לגזע שיהווה בעיה בטיחותית בעתיד
- ממקומות הקיטום פורצים ענפי מים שגדלים במהירות ויהוו סכנה בהמשך
- קיטום יכול לגרור הוצאות כספיות נוספות – בעל הבית יאלץ להזמין גיזומים חוזרים כל תקופה
- במידה והעץ לא ישרוד יהיה עליו לשלם עבור כריתת העץ
- עץ יפה ומפואר מעלה את ערך הבית ,לאחר קיטום העץ ישאר מכוער ולעולם הוא לא יחזור לנוף תפארתו המקורי
- קיטום הגזע המרכזי נקרא גירדום ונחשב כריתת עצים לכל דבר
ואם בכל זאת העץ ענק מפחיד ורוצים להקטינו:
בגיזום עצים מקצועי נהוג לחתוך את הענפים בקפידה ולשמור על צורתו הטבעית של העץ, לבחור להסיר ענפים שלמים לצמצום הנוף ולקצר ענפים במקומות נכונים כך שימשיך להיות פקע מוביל לענף והוא ימנע מלהוציא ענפי מים מסוכנים.
טיפול נכון בעץ יבטיח את המשך קיומו תוך צמצום הסכנות ושמירה על יופיו וטבעו של העץ.
יעוץ והצעות מחיר – 0522-684953
לקריאת מאמר מורחב על מערכות העץ (לחצו כאן)